Indonesia Sumatra Huta Raja

V roce 2017 se dva členové našeho týmu Michal a František vypravili do Indonésie, konkrétně na Sumatru. Cílem jejich cesty bylo seznámit se s podmínkami pěstování a zpracování kávy v Indonésii a navázat vztah s místními farmáři. Zajímalo nás, jaké technologie a postupy se zde používají a jaké kávové odrůdy farmáři pěstují.

Michal s Františkem se v Indonésii podíleli na zlepšení kvality sběru i zpracování kávy a rovněž zde se zpracováním kávy experimentovali. Místním dokonce postavili africké postele na sušení kávy, které farmáře rovněž naučili i vyrábět. Pracovali tím i na zlepšení pracovních a životních podmínek místních farmářů a jejich rodin. 

Od vybraných farmářů vykupovali kávu a následně zkoušeli nejrůznější způsoby jejího zpracování. Pracovali na malých, vzorkových objemech a kávy odebírali z malých lotů.

Farmy, od kterých kávu vykupovali, byly vybírány podle několika faktorů. Důležitý byl přístup jednotlivých farmářů k pěstování a zpracování kávy, různá nadmořská výška farem, různé stáří a odrůdy kávovníků.

Stejně jako v jiných zemích, i v Indonésii pro nás byl důležitý přímý kontakt s farmáři. Proto jsme kávu nakupovali přímo od farmářů a nikoliv od překupníků. Kluci se osobně účastnili sklizní, takže mohli přímo ovlivnit kvalitu sběru i zpracování kávy. Díky tomuto přístupu máme větší prostor rozvíjet vzájemnou spolupráci. Máme větší kontrolu a možnost ovlivnit pěstování kávovníků, způsob a kvalitu sběru kávy a její zpracování. Můžeme také uplatnit naše znalosti a zkušenosti z jiných zemí, ve kterých buďto sami působíme, nebo jsme s místními farmáři v intenzivním kontaktu. Jsme za tato přátelství velice rádi, neboť nám umožnila efektivněji řešit jednotlivé problémy a výzvy, na které jsme v Indonésii narazili.

V úzkém kontaktu byli kluci zejména s kávovými experty Chepem a Zuzanou, kteří v tu dobu pracovali na našem projektu v Nikaragui a poskytli jim přínosné konzultace, ať už v oblasti boje proti škůdcům či obecně k jednotlivým fázím pěstování a zpracování kávy.

Naším cílem nebylo kompletně změnit způsoby, jakými se káva v Indonésii pěstuje a zpracovává, ale nabízet alternativy, ukázat, jaké existují další možnosti a jaké zdánlivé drobnosti vedou ke zvýšení kvality kávy.

Jedním z paradoxů, se kterým jsme se na Sumatře setkali bylo, že farmáři arabiku vůbec nepijí. Před několika desítkami let zde byla stran osob a společností vykupujících kávu rozšířena fáma, že arabika je jedovatá. Tímto způsobem se snažili snížit její výkupní cenu. Místní proto dosud pijí pouze robustu a velice se divili, že arabiku od nich hodláme dovézt do naší pražírny a následně ji pít.

Máme velkou radost, že vám můžeme představit první kávu, kterou jsme ze Sumatry přivezli. Kávu Indonesia Sumatra Huta Raja jsme získali od farmářů z kooperativy Huta Raja, regenství Simalungun, region Purba.

Káva byla sbírána ručně a zpracována tzv. wet hull metodou. Tento způsob zpracování je používán pouze v Indonésii. Rozvinul se zde zejména díky specifickým klimatickým podmínkám – vysoké vlhkosti. Rozdílem mezi promytým a wet hull zpracováním je moment odstranění tzv. pergamenu z kávového zrna. Zatímco při promytém zpracování se vylupuje až po definitivním usušení kávy, u wet hull zpracování dochází k vylupování už v průběhu jejího sušení.

Rádi byste se o našem působení na Sumatře dozvěděli více? Poslechněte si náš podcast přímo s Františkem.

Detailní informace o kávě Indonesia Sumatra Huta Raja

Země původu: Indonesia

Region: ostrov Sumatra, regenství Simalungun, region Purba

Producenti: Huta Raja Collective

Nadmořská výška: 1400 m.n.m.

Odrůda: Catymor, Typica, S795

Sběr: ruční

Zpracování: wet hull

Stupeň pražení: středně tmavé

Chuť: komplexní a vyrovnaná chuť kakaa se sladkostí cukrového melounu a lehkými tóny tmavého tabáku na pozadí

Tělo: plné, krémové

Kyselost: nízká

Káva je k zakoupení ve všech kavárnách mamacoffee. S jejím vyzkoušením neváhejte – kávy je limitované množství!