MOKA KONVIČKA: láska, která nerezaví

MOKA KONVIČKA: láska, která nerezaví

Moka konvička ve mně vyvolává vzpomínku na kamarádčinu babičku, ke které jsme jezdily (a pořád jezdíme) na chalupu do Krkonoš. Její přípravu kávy obvykle doprovázelo malé drama. Někdy zapomněla dát do konvičky vodu, jindy zase konvičku po rozlití kávy vrátila na rozžhavenou plotýnku. Každopádně ve mně (v době turků a instantní kávy) vyvolával celý rituál hluboké dojmy. Když jsem si pak koupila svoji první moka konvičku, připadala jsem si velmi sofistikovaně a vozila jsem ji všude s sebou. Mám ji ráda dodnes.

Celý proces přípravy je poměrně jednoduchý.

1) Připravme si kávu. Čím čerstvěji namletá, tím lépe. Meleme na střední hrubost.

2) Do spodní části konvičky NEZAPOMENEME vlít čerstvou vodu. Plníme k ventilu konvičky. Většinou se doporučuje voda studená, jedna zkušená baristka mi říkala, že horká vytvoří rychleji páru a zabrání tak přepalování kávy, pro které bývá moka konvička často kritizována.

3) Naplníme sítko kávou. Nijak kávu neutlačujeme, jen přirozeně zarovnáme a očistíme okraje.

4) Zavřeme a pořádně utáhneme vrchní část konvičky. Nepřiléhající díly mohou vést k tomu, že je káva všude jinde než tam, kde ji chceme mít.

5) Dáme vařit. Po několika minutách se pára z vody začne protlačovat přes kávový a vytvářet kávu. Počkáme na charakteristický zvuk (takové zachrchlání), kávu odstavíme a naléváme.

PÁR TIPŮ NA ZÁVĚR: Konvičku nemyjeme saponátem, nevracíme prázdnou na horkou plotýnku a při přípravě neodklápíme její vrchní kryt, aby na nás káva nevystříkla.